Водородно гориво и превозните средства

Най-лесният и най-разпространен елемент във Вселената е водородът. Когато изгаря в присъствието на чист кислород, се отделя само топлинна енергия и водна пара. При горене в атмосфера се съдържат около 71% азот, който се образува като известно количество азотен оксид. Възможно е конвенционалните автомобили да се конвертират от изкопаеми горива до превозни средства с водородно гориво (както и модификация на конвенционалните автомобили, за да се осигури тяхната работа с метан или пропан).

Най-мощния заряд акумулатори: https://autoprofi.bg/banner-power-bull-pro-50ah-420a-r-prod9954.html.

Производството на водород

Водородът трябва да бъде изолиран от различни природни съединения.

В свободно състояние водородът отсъства в природата. Най-често срещаният метод приет за получаване водород и отделянето му от метан в пара риформинг на метан. За отделяне на водород от въглеродния субстрат в метан се изисква пара и топлинната енергия, която се става такава в специална пара риформинг на каталитичните повърхности.

За масла за двигатели, разберете тук: https://autoprofi.bg/total-quartz-ineo-mc3-5w-30-1l-prod1570.html.

В процеса на парен риформинг на метан, водната пара в присъствието на никелов катализатор се разделя на водород и въглероден оксид (страничен продукт) и втори етап на въглероден окис и вода се превръща във въглероден диоксид (страничен продукт) и допълнителен водород.

Друг известен метод е електролизата на водата. Тя осигурява производството на чист водород в един технологичен етап. Чистата молекула на водата се състои от два водородни атома и един кислороден атом, свързани чрез химическа връзка. Тази връзка може да бъде прекъсната чрез преминаване на електрически ток през водата. За да се гарантира процеса на електролиза и увеличаване на способността на водата да преминава ток да е необходимо да се добави електролит – натриев хлорид, натриев бикарбонат, или сярна киселина, за увеличаване на проводимостта. Ако два електрода, потопени в разтвор на електролита и се прикрепят към нея постоянно напрежение, след това отрицателния електрод ще бъде водородните мехурчета върху положителните и – кислородни мехурчета. Газът от тези мехурчета се събира и съхранява.

В процеса на електролиза не се освобождават опасни странични продукти. Трябва да се отбележи, че само постоянен ток електролиза може да се използва, но не и променлива – не тази, която получаваме от контакта. Факт е, че ако използвате променлив ток, а след това водород и кислород ще се появи на двата електрода и ги отделете би било невъзможно. Електролизата е скъп и неефективен процес. За да се получи водород чрез електролиза, той изисква 1,5 пъти повече енергия, отколкото е подчертано след пълното изгаряне на водорода произведени. С цел да се производството на водород чрез електролиза в голям мащаб, това е било предложено да се използват алтернативни източници на енергия – соларни панели и вятърни инсталации, и това е от полза в тези страни, които имат евтини ресурси в тези области. За да се получат по-големи количества водород не се изисква много вода, освен това, в много страни, има солени езера.

Има и други методи за електролиза, което позволява да се разделят на молекула вода за получаване на водород. Тези методи използват определени химични съединения и / или нагряване. Разработен като методи за получаване на водород от въглища или биомаса, съдържаща големи количества въглехидрати (Във всички процеси за производство на водород, чрез разлагане на вода като страничен продукт се освобождава значителни количества кислород. Това ще даде нов тласък на използването му не само като ускорител на процеси, но също и като необходимо пречистване на резервоари промишлени отпадъчни води. Тази област на използване на кислород може да бъде удължен с атмосфера, почвата и водата. горене в нарастващ брой кислород отпадъци операция може да реши проблема на твърдите отпадъци в големите градове. Дори по-ценен страничен продукт от водната електролиза е тежката вода – добър модератор на неутрони в ядрените реактори. В допълнение, тежката вода се използва като суровина за производството на деутерий, който на свой ред е суровината за термоядрена енергия.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *